Vår målsättning i Järvedstrand är att koppla ihop insidan med utsidan. Vi tänker rum och funktioner i trädgården. Det blir en blandning mellan skydd för insyn och att bo med naturen på insidan. Designen blir naturlig och stilren. Funktionerna blir funktionella och vi skalar bort alla onödiga funktioner samt fokuserar på de som betyder något. Alla intryck du får när du kommer in i huset är till för att berika ditt liv.
Vi ser hälsoeffekter dels i hur huset är konstruerat, styrka, vridstyvhet, teknik och materialval. Vi ser det i funktion och tålighet mot t.ex. fukt och hur huset kan ta hand om eventuell fukt och torka ur om det mot förmodan skulle komma in fukt i konstruktionen och förhindra mögel. Vi ser det som boende miljö och komfort och dagsljusinsläpp. Vi ser det som hur vi kan jobba mot solinstrålning för att minimera att husen blir för varma sommartid. Vi pratar användarvänlighet och hur enkel byggnaden är att sköta samt tillgänglighet, säkerhet och anpassning och varför inte lättstädat. Kan man organisera sitt lager, förråd och få avläggningsytor och förvara smart? Når vi funktion?
När du kommer hem till ditt hus möts du av ett vackert hem med en härlig utsikt. Du hänger in dina utkläder i garderoben och sätter skorna på skohyllan och skyndar dig ut och kastar dig i soffan på altanen som badar i sol.
Gjuten betongplatta på mark med golvvärme, mycket välisolerad och väl dränerad grund på bra konsoliderad mark i området.
Välisolerade väggar som andas, genomtänkta lager, väldigt kraftig och vridstyv konstruktion. Isover premium isolering och en special 22 mm tjock och stark OSB skiva med not och spont!
Täta hus med skyddat och kraftigt tätskikt, väl utfört i kontrollerad miljö, tejpade skarvar, trestegstätning runt fönster, tätningslister och fogmassor. Andas kontrollerat! Till- & frånluftsventilation med värmeväxlare.
Energieffektiva tak med ett hellimmat (bränt) ytskikt av takpapp som stöds på en kraftig vridstyv skiva.
Byggt inomhus på byggbord med alla hjälpmedel nära till hands borgar för perfekt utförande och få
felkällor för misstag.
Städad teknik – Golvvärmecentral, vattencentral, elcentral,
Sunda hus – giftfria hus med ett genomgående ekologiskt tänk och materialval med låg emission anpassat
för astmatiker, allergiker och förskolor.
Solenergi – Bergvärme – Golvvärme – Passivhus fönster – Värmeväxlare – AC! – Allt för att erhålla så god
driftekonomi och boendemiljö som möjligt – optimerat och naturligtvis framtidssäkrat!
Arkitekturen enkel och stilren! Rummen integreras med omgivningen och ut till trädgården & stora altaner!
Funktionen enkelt och funktionellt! – innebär att vi kapar bort allt onödigt och satsar på funktioner som betyder
något! Vi vill väldigt gärna bygga intelligenta hus – men utvecklingen samt priset är inte riktigt där ännu! Men nu är det nära! Just nu är tekniken för krånglig – funktionen för liten och faller ur! Vi håller på med provkörning!
Friska & sunda hus utan gift och tål fukt eller fuktsäkra.
Friska hus är:
Fuktsäkra fasader
De friska husen har fasadmaterial som tål fukt och förhindrar mögel. Bra material är brandtåliga och fukttåliga fibercementskivor och även cederfasader med luftspalt är lång livslängd med litet underhåll om man låter de gråna och väldigt vackra marin look om man oljar de vart 3 år.
Giftfria ytskikt
Samtliga hus har bra ytskiktsmaterial i golv och väggar som inte dammar eller släpper ifrån sig gifter i inomhusluften.
Planering underlättar städning
En förutsättning för god innemiljö är att husen är lättstädade. Exempel på bra planering som underlättar städning är vägghängda WC-stolar och överskåp som går ända upp till taket.
Möjlighet till solavskärmning
I moderna hus som är välisolerade och har stora fönster är det viktigt med en keps som hindrar den starka solen att lysa igenom de stora fönsterytorna, kan vara ett takfönster som släpper ut överskottsvärmen, Installera AC eller bäst såkallad frikyla från bergvärmen, att det finns möjlighet att installera markiser eller persienner för att det inte ska bli för varmt på sommaren.
Kunniga och ansvariga projektörer
En viktig förutsättning för att få att hälsomässigt hållbart hus är att ställa höga krav tidigt i processen på innemiljön, det vill säga luftkvalitet, värmekomfort, ljud- och ljusförhållanden. Man bygger en krav lista och en önskelista. Därefter börjar arbetet med att rangordna och alla kompromisser – man får inte in allt man önskar i ett litet hus inom rimlig budget. Vi brukar säga att ett välplanerat hus är summan av alla kompromisser! Här gäller det för oss att få en bred accept för att hålla ner prisbilden och inte olika hus för varje familj som driver upp priserna rejält.
Vi älskar vatten! Men inte fukt i våra konstruktioner.
Hög fukthalt tillsammans med värme och tid skapar grogrund för mögel och sjuka hus. Hur hanterar vi detta? 1. Vi bygger inomhus. 2. Vi monterar husskalen på en dag och naturligtvis inte en dag då det regnar. 3. Vi konstruerar husen så att de tål vatten även om det värsta inträffar och vatten kommer in i konstruktionen! 4. Tak och väggar andas. Om det mot förmodan skulle komma in vatten in i t.ex en yttervägg så kan vattnet andas utåt men även inåt vintertid! Vadå inåt, där finns ju en plast? Nej – vi har inte plast som tätskikt vi använder trä. En 22 mm tjock OSB skiva med not och spont och tejpade eller limmade skarvar har väl dimensionerat ånggenomgångsmotstånd. Det riktigt stora plusset är om vatten skulle komma in i konstruktionen så suger trä upp vattnet och flyttar snabbt kappilärt ut över en större yta som sedan kan andas inåt till den torra inomhusluften eller utåt vår och sommar. Lägg därtill en otroligt stark och vridstyv konstruktion som förlänger livslängden på hela huset. Trähus rör sig och blir mjukare med tiden då vinden har arbetat i många år och springor uppstår – Nej detta hus är vridstyft.
Platta tak med papp – det låter som billigt och man har hört många problem med…. Finns många viktiga detaljer när man dimensionerar ett plant tak med papp. Vanligast är läckage och vattenpölar och dålig livslängd. Men Pappas hus från 1974 har inte bytt papptak ännu, 47 år? Så det är alltså skillnader på utförandet. 1. Bra duk som limmas/bränns över hela taket. 2. På en stark vridstyv skiva av oljehärdad plywood. 3. Med luftning under. 4. Med tillräcklig isolering så att inte det bildas en iskant när taket går från att vara över varma rum ut över kallare ytterväggen och iskalla taksprånget vintertid och det fryser en iskant och dämmer vatten. Vatten som blir några centimeter högt ger ett stort tryck på gamla torra skarvar och letar sig in. Men tänk om det inte finns några gamla torra skarvar. Tänk om taket är helt bränt på en stark skiva. Vanligast så bränner man bara skarvarna och pappen ligger löst på taket, varma dagar så expanderar det svarta pappduken och knölar skarvarna och på kalla nätter sträcker den ut sig och upprepar detta gång på gång, år efter år = garanti för läckage. Då känns det tryggt med en helt bränd papp som inte rör sig på en styv skiva som säkerställer jämn lutning och inga vattensamlingar och välisolerat tak som inte får någon iskant. Dessa tak kan du ( du skall inte) ta kniven och slå igenom pappen och in i trät och lämna det så utan större problem. Låt oss se vad som händer? Det regnar och vattnet rinner till hålet i pappen och jacket i trät fylls med vatten. Nästa dag lyser solen och torkar jacket. Träskivan luftas dessutom underifrån av luftspalten. Teoretiskt klarar taket av denna skada utan att ta skada – men i verkligheten upptäcker du skadan ( eller kommer ihåg att du körde kniven igenom taket) vid din årliga besiktning, rensar takrännor, översyn av din energianläggning – spolar rent solpanelerna från vinterns smuts och naturligtvis skär till en bit papp och klistrar över hålet. Stark vridstyv skiva ger starkt vridstyv hus = lång livslängd.