Välkommen hem till Åvikefjärden!
En fantastiskt soldränkt sluttning ner mot Örnsköldsviks varmaste havsvik ett stenskast från trysunda och endast 15 minuter eller 15 km från centrum.

Översiktsbild med tomter till salu. Tomt 39-49 samt tomt 52 & 53 är till salu. Priser från 500 000 kr inklusive vattenanslutning och infartsväg. Tillgång till Bastu, badplats, grillstuga och båthamn ingår naturligtvis också. Varmt välkomna.

Svar från Exploatören angående grannarna är oroliga för hushöjder i Åvikefjärden. 

Som projektör i området försöker vi, BYGGSIGURD AB maximera antalet tomter med bra utsikt och önskar lågt i framkant och tillåter högt i bakkant av ett område. Krav på vad ett boende är ökar år efter år samt att skärgården blir mer och mer attraktiv, speciellt 15 minuter från centrum. 70 kvm i gamla detaljplanen för boendehuset ger under 60 kvm invändigt vilket inte uppfyller dagens krav och framförallt behov. Lägg därtill att flertalet sommarstugor konverteras till permanenta bostäder.

När detaljplanen skrivs om för att tillåta större bostäder ändrar även detaljplaneavdelningen planen till dagens språk. Nu anger man nockhöjd istället för takfotshöjd vid yttervägg + tillägg för en maximal takvinkel och den höjd det lägger till upp till taknock. Eftersom gamla detaljplanen därigenom tillåter högre hus än vad vi önskade för nya gällande detaljplan behövde vi anpassa oss och säkerställa att redan byggda hus, 18 st ryms inom den nya detaljplanen.  

Vi bad om dispens för två av husen som redan är byggda att de kan få avvika lite från höjden för den nya detaljplanen men fick avslag. Vi bad om att få dela in området i fler höjder men fick avslag. 

Gällande vattenkvalitén i vår kära och vackra Åvikefjärd behöver inloppet muddras till minst 3,5 m för att förbättra vattenutbytet. Nya villor installeras med avloppsanläggningar enligt högsta skyddsnivå och ligger 200 m från recipienten, fjärden. Övergödning, fosfor i synnerhet reduceras med minst 95% enligt kravet för högsta skyddsnivå. Avståndet till recipienten skapar tid för bakterier och växter att käka upp resterande eftersom de frodas där det finns näring. Påverkan från nybyggnationer minimeras.

Byggsigurd projekterar ett nytt hus under projektnamnet SommarVillan där vi kombinerar två olika byggnadstekniker utan att kompromissa med prestandan som nollenergihus, NetZero under driftsår och även se om vi kan nå eller komma nära netZero under byggnation. Kan vi skapa något nytt som maximerar våra kunders investering i ett bra boende och bra ekonomisk utveckling?

Med vänlig hälsning,

Vi på Byggsigurd

Bild tagen kvällen den 21 december från områdes gemensamma brygga. 

Kika in i MOD80, i MOD 156, eller i ÅVK 80 eller varför inte ÅVK 127. MOD – Modernistisk och ÅVK står för Åvikens egna villa.

Välkommen till en oas i skärgården!

Några vänner till mig bodde med sin sexåring i en trång tvåa utanför Göteborg och drömde om ett bättre boende. Områdets huspriser fick den drömmen att kännas avlägsen, men samma sommar besökte de mig och min familj här uppe i Örnsköldsvik. De trivdes fantastiskt bra, och väl hemma igen började de fundera: ”Om vi säljer vår lägenhet skulle vi kunna köpa ett hus vid vatten i Örnsköldsviktrakten, betala av bilånet och dessutom kunna köpa en skoter och en båt!” Och det var precis vad de gjorde.

Jag är uppvuxen i Järved, men det var först under mina år på andra orter som jag på allvar fick upp ögonen för hur fint vi har det i Örnsköldsvik. Och skulle jag sälja in trakten till folk från andra delar av landet, då är det närheten till kusten jag skulle locka med. Frågan är varför inte fler av oss som redan lever här tar chansen att bo vid kusten?

Det är vad vi vill möjliggöra genom Projekt Åvikefjärden, där 14 tomter är byggklara och 16 familjer inflyttade och ytterligare 23 tomter under detaljplaneändring. Vi vill att alla skall ha råd med ett kustnära boende, så för den som köper en tomt från 450 000 kr, eller en tomt med ett husskal kryper ner mot 1,5 miljoner eller nyckelfärdigt ner mot 2 miljoner för 80 m2 och ner mot 3 miljoner för 158 m2, BTA. 

Här bor du ca 15 minuter från centrum samtidigt mitt i skärgården, på en varm och solig sydvästsluttning som mynnar ut i en skyddad havsvik. Som barn tillbringade jag somrarna i Gullvik, och där var det oftast kallt i vattnet – men mina föräldrar hade en liten motorbåt som tog oss in i Åvikefjärden. Så snart vi kom in där steg vattentemperaturen med fem grader och blåsten ersattes av en stilla bris.

Att komma till Åvikefjärden är nästan som att kliva in i en annan klimatzon. Våren landstiger tidigt i Åvikefjärden där delar av området ligger helt snöfritt redan i mitten av mars. 

Eftersom hela viken är väldigt grund blir det snabbt varmt i vattnet, och nu jobbar vi med att göra sandstranden oemotståndligt för den som vill ta sig ett dopp. Samtidigt förgylls området med bastu, grillstuga och en liten båthamn. Nu kan du se fram emot härliga skogspromenader med sagolik utsikt från Ögeltjärnsberget – och dessutom ligger viken precis innanför Trysunda som utsetts till Sveriges vackraste ö i boken ”Sveriges öar”.

För oss är det här ett led i att utveckla Örnsköldsviks kommun och göra den till en ännu mer attraktiv plats att bo på. Kanske är det just dig vi bygger för? Bläddra vidare och ta reda på det? Varmt välkomna till oss på Byggsigurd AB. 

Vi älskar vatten! Men inte fukt i våra konstruktioner.

Hög fukthalt tillsammans med värme och tid skapar grogrund för mögel och sjuka hus. Hur hanterar vi detta? 1. Vi bygger inomhus. 2. Vi monterar husskalen på en dag och naturligtvis inte en dag då det regnar. 3. Vi konstruerar husen så att de tål vatten även om det värsta inträffar och vatten kommer in i konstruktionen! 4. Tak och väggar andas. Om det mot förmodan skulle komma in vatten in i t.ex en yttervägg så kan vattnet andas utåt men även inåt vintertid! Vadå inåt, där finns ju en plast? Nej – vi har inte plast som tätskikt vi använder trä. En 22 mm tjock OSB skiva med not och spont och tejpade eller limmade skarvar har väl dimensionerat ånggenomgångsmotstånd. Det riktigt stora plusset är om vatten skulle komma in i konstruktionen så suger trä upp vattnet och flyttar snabbt kappilärt ut över en större yta som sedan kan andas inåt till den torra inomhusluften eller utåt vår och sommar. Lägg därtill en otroligt stark och vridstyv konstruktion som förlänger livslängden på hela huset. Trähus rör sig och blir mjukare med tiden då vinden har arbetat i många år och springor uppstår – Nej detta hus är vridstyft.

Platta tak med papp – det låter som billigt och man har hört många problem med…. Finns många viktiga detaljer när man dimensionerar ett plant tak med papp. Vanligast är läckage och vattenpölar och dålig livslängd. Men Pappas hus från 1974 har inte bytt papptak ännu, 47 år? Så det är alltså skillnader på utförandet. 1. Bra duk som limmas/bränns över hela taket. 2. På en stark vridstyv skiva av oljehärdad plywood. 3. Med luftning under. 4. Med tillräcklig isolering så att inte det bildas en iskant när taket går från att vara över varma rum ut över kallare ytterväggen och iskalla taksprånget vintertid och det fryser en iskant och dämmer vatten. Vatten som blir några centimeter högt ger ett stort tryck på gamla torra skarvar och letar sig in. Men tänk om det inte finns några gamla torra skarvar. Tänk om taket är helt bränt på en stark skiva. Vanligast så bränner man bara skarvarna och pappen ligger löst på taket, varma dagar så expanderar det svarta pappduken och knölar skarvarna och på kalla nätter sträcker den ut sig och upprepar detta gång på gång, år efter år = garanti för läckage. Då känns det tryggt med en helt bränd papp som inte rör sig på en styv skiva som säkerställer jämn lutning och inga vattensamlingar och välisolerat tak som inte får någon iskant. Dessa tak kan du ( du skall inte) ta kniven och slå igenom pappen och in i trät och lämna det så utan större problem. Låt oss se vad som händer? Det regnar och vattnet rinner till hålet i pappen och jacket i trät fylls med vatten. Nästa dag lyser solen och torkar jacket. Träskivan luftas dessutom underifrån av luftspalten. Teoretiskt klarar taket av denna skada utan att ta skada – men i verkligheten upptäcker du skadan ( eller kommer ihåg att du körde kniven igenom taket) vid din årliga besiktning, rensar takrännor, översyn av din energianläggning – spolar rent solpanelerna från vinterns smuts och naturligtvis skär till en bit papp och klistrar över hålet. Stark vridstyv skiva ger starkt vridstyv hus = lång livslängd.

Kika in i en gamma broschyr från 2014!

Projekt Åvikefjärden är på paus från oss på Byggsigurd. Men låt inte det hindra er att köpa en tomt och bygga det hus ni önskar. Kontakta gärna oss så hjälper vi er att hitta en byggnadsfirma som vill bygga just ert drömhus och det finns många husfabrikanter att vända er till. 

Ovan så ser ni att TOMT 39-41 & 43 -45 är till salu för 500 000 kr inklusive moms inklusive vatten anslutning och infartsväg.

Tomt 42 till salu för 550 000 kr, inklusive vattenanslutning och infartsväg.

Tomt 46-53  kostar 525 000 kr inklusive vattenanslutning och infartsväg. Tomt 48-52 har installerat avloppssystem för drygt 100 000 kr och kostar således 100 000 kr mer. Tomt 48 och 49 har dessutom schaktats och fyllts för 75 000 kr var. 

Tomt 48 & 49 kostar: 700 000 kr. ( 525,000 + 100,000 + 75,000)

Tomt 52 kostar: 625 000 kr ( 525,000 + 100,000)

Tomt 50 & 51 sålda.

De grönmarkerade tomterna är inte avstyckade och ej till salu. Tillhör nästa etapp, datum för start är ej bestämt några år bort.

Miljömål !

Vi behöver ställa om och lära oss att bygga som naturen, vi kan inte fortsätta bygga utan att ta hänsyn till vår atmosfär och den koldioxid vi har lagt och fortfarande lägger till i balansen. Troligtvis världens dummaste experiment! Vem vet hur mycket atmosfären tål innan det snabbt börjar gå utför? 

Net-Zero innan år 2050! Redan nu?

En bra investering bygger kapital!

80 år av byggande men framförallt fastighetsförvaltning med förädling tillsammans med dagens teknik gör att vi kan bygga starka hus med minimalt underhåll och riktigt låga boendekostnader vilket säkrar värdet nu och för framtiden. Det kostar under 5000 kr/mån att bo här ute inklusive 85% belåning. Antalet räkningar blev plötsligt färre, vi har mer kvar i plånboken och inga renoveringar i sikte ;o)

Livet blir enklare & roligare med pengar!

Ett socialt hållbart Järvedstrand!

Järvedstrand bjuder in alla människor till möten i en inspirerande och friluftslivs bejakande miljö ner vid vattnet i Järved. Ön, pärlan i Järved är accessbar och inbjudande för alla. Vår utmaning är att skapa platser där människor trivs och kan leva ett gott liv, där de grundläggande mänskliga behoven tillgodoses och det finns goda förutsättningar att ta hand om sin hälsa. 

 

Inkluderande, Jämnlik och Tolerant!

Hälsomässigt hållbart!

Alla intryck du får när du kommer in i huset är till för att berika ert liv! Designen är enkel och stilren, funktionerna funktionella och vi skalar bort alla onödiga funktioner samt fokuserar på de som betyder något. Sunda hus med lågemitterande materialval anpassade för astmatiker och förskolor. Husen släpper in ljus, kopplar ihop insidan med utsidan och området sjuder av friluftsaktiviteter och inbjuder till promenader.

Låt Järvedstrand få ta hand om er!