Järvedstrand

Hem/Järvedstrand
Järvedstrand 2019-09-26T17:03:41+02:00

      

Välkommen hem!

Byggsigurd startades 1944 av farfar Sigurd Nordin. Vi älskar vad vi gör, har mycket hög kunskapsnivå samt att vi utvecklar och bygger med hjärtat. 70 år av byggande, fastighetsförvaltning med förädling tillsammans med dagens teknik gör att vi kan bygga starka hus med riktigt låga driftkostnader – vilket säkrar värdet för huset nu och för framtiden.
Vår vision är att alltid bygga värden. Att boendekvaliteten blir fantastisk och att det blir en bra investering för våra husköpare. Att bygga hus handlar för oss om långt mer än att sälja och hyra ut bostäder. Det är en passion.
Vi ser inte ett hus på en tomt – vi ser förverkligandet av en komplett dröm.

Järved är Örnsköldsviks solsida med en härlig sydvästsluttning ner mot fjärden. Sverige indelas i sju klimatzoner med Skåne i klimatzon 1, fjällvärlden i zon 7 och Örnsköldsvik i zon 5. Man delar därefter in områden i mikroklimat där Järved och framförallt Järvedstrand ligger i samma klimatzon som Stockholm tack vare en skyddad syd-sydvästsluttning. Örnsköldsviksfjärden fungerar nästan som en fjord vilket märks när det blåser 10 m/s vid Skagsudde, blåser det bara 4 m/s samt att vattentemperaturen är högre med lång sträcka inomskärs och smala sund innan den blandas upp med bottenhavet. I designen av området, tomterna, husen och avskärmning skapar vi ännu varmare mikroklimat som värmer ända in i själen!

Vår målsättning i Järvedstrand är att koppla ihop insidan med utsidan. Vi tänker rum och funktioner i trädgården. Det blir en blandning mellan skydd för insyn och att bo med naturen på insidan. Designen blir naturlig och stilren. Funktionerna blir funktionella och vi skalar bort alla onödiga funktioner samt fokuserar på de som betyder något. Alla intryck du får när du kommer in i huset är till för att berika ditt liv.

kanalvilla-2-st-2016-07-08
Byggsigurd har prisats två gånger för årets bygge i Sverige. 1966 för radhusen på Skogsgatan och 1994 för Hållängetskolan. Obs vi jagar inga priser – Vi vill bygga världens bästa boende till oss Öviksbor!

Planändring Järvedstrand

Projekt Järvedstrand är under stadig utveckling och vi håller på med planändringen. Det är mer komplext och framförallt mer tidskrävande än vad vi först räknat med. Handlar i princip mycket om avtal om upprättande av en ny detaljplan, Exploateringsavtal och vad som skall ingå i en planändring.

Viktigt att projektet genomförs från infarten för att säkerställa boendemiljö och säkerhet för de boende.

Viktigast av allt är att alla vi möter är väldigt positiva till projektet! Därför är vi övertygad om att projektet kommer igång och vi ser fram emot en byggstart någon gång under våren 2021. Detta innebär att vi jobbar hårt med planändringen och framförallt gestaltningen av området.

utsiktsbild-radhus-entreplan-66

Som ni ser i bakkant av området har kedjehusen blivit utbytta mot radhus i en eller två våningar med suterräng, samt att i framkanten har parhusen blivit utbytta mot kanalvillor. Bifogar bild ”tagen” inifrån radhusets entréplan. Anledningen till förändringarna är främst, minimera insyn och möjliggöra panoramautsikt vilket leder till ökad livskvalitet! radhusen är vår enklaste produkt och är väsentlig för vårt högsta mål inom planering av detaljplan, hög lägstanivå!

Vi har presenterat området och ganska lite om själva husen. Det beror till stor del på att vi måste vara flexibla innan en detaljplan vunnit laga kraft. Vi måste vara realistiska och tillåta att våra skisser förändras för att inte riskera att detaljplanen drar ut över tid. Vi väljer att presentera utkast på radhus och kanalvillor men vi måste alla vara medvetna om att de förändras och bearbetas.

Radhus Järvedstrand 126 m2 (100 m2) samt 189m2 (163 m2)

skarmavbild-2016-12-27-kl-14-28-252-plan-radhus-med-sutterang-bakifran

Hej!
Välkommen till just detta radhus i järvedstrand, Grattis! tänk er att ni kommer hem från jobbet och parkerar bilen i carport eller garage, finns två parkeringsplatser på tomten. Du pluggar in laddkabeln till elbilen och tar med er lite saker ni har liggande i bilen, hämtar upp posten, typiskt nog är det bara reklam och räkningar. Du tänker att jag borde skriva – ej reklam tack! Du kommer in i hallen och söker en yta för att bli av med allt du håller i. Du går fram till byrån och placerar det mesta av reklamen i pappersåtervinningen och resterande i facket för reklam och facket för räkningarna. Du tömmer fickorna på telefon, nycklar och annat krafs där det mesta hamnar i din personliga låda och mobilen hamnar i laddaren och nycklar tillsammans med plånbok/handväska, på en hylla i det infällda spegelskåpet.

Du hänger av dig ytterkläder och sätter dig ner på pallen och tar av dig skorna. Du går in i huset och ser den magnifika utsikten över Örnsköldsviksfjärden, wow vilken härlig utsikt! Ser din stora båt guppar fint vid bojen utanför Ön och tankarna vandrar bort på en lyckad fisketur du hade med barnen i styrpulpetsbåten som du har parkerad vid kajen innanför ön.

utsiktsbild-radhus-entreplan-66

Du går ut på balkongen och lägger dig i soffan och njuter av kvällssolen. Järvedstrand levererar än en gång! Men dina tankar vandrar iväg och undrar hur stökigt det kommer att bli när barnen kommer hem med blöta och kanske smutsiga kläder. Hur viktigt är en fungerande hall och vilka funktioner måste vi lösa för livets alla flöden! Självklart skall vi ta hand om barnens smutstvätt – skicka den direkt ner i tvättstugan och häng upp deras blöta kläder i torkskåpet. Förvaring och att förvara smart bygger på bra struktur och naturligtvis att man sedan följer den, separat kapitel i projekt Järvedstrand. Solpaneler för att producera egen elström integreras i takdesignen. Produktionen motsvarar husets förbrukning och är lönsamt från dag 1.

Bild när du kommer hem från jobbet och lägger dig i soffan på balkongen och njuter av kvällssolen!
baksida-moblerad
Entré 5 m2

Naturligt ljus!
Mysbelysning samt funktionsbelysning och städbelysning. Dimmer, fler uttag.
3 garderober, 180 cm med skjutdörrar i spegelglas. Spegling fram/bak med spegel mitt emot.
Strömuttag i garderob och bakom byrå, för skotork, möjligt torkskåp, hårtork, laddare.
Plats för torkskåp om man byter garderob närmast toalett, luft förs in till toalett.
Infällda spegelskåp med belysning för småprylar, tömma fickorna. Ett infällt badrumsskåp, mitt emot spegelskjutdörrarna för helkroppsspegling fram och bak, inkopplad hårtork i byrån.
Plats för byrå för sortering räkningar, reklam och post. vantar mössor mm. laddare mobil i en låda?
Personliga lådor för flöden av det man bär med sig som lätt samlas på alla tomma ytor.
Spegeldörrar skjutdörrar och infällda spegelskåp mitt emot för att spegla kroppsbild fram och bak.
Sittplats. Varför inte kombinerad med en skohylla med sittplats ovan.
Plats för barnvagn eller rullstol.
Lucka för att kasta ner smutstvätt direkt till tvättstugan.

skarmavbild-2016-12-27-kl-14-14-38

Solenergi

Vi har valt att alla hus utrustas med solenergi!
Det tar 12-16 år att tjäna tillbaka investeringen, mycket beroende på elprisets och politisk utveckling. Men med dagens bidrag 20% av investeringen betalas av staten och 60 öre per kWh i levererad el i skatteavdrag, tillsammans med dagens låga räntor gör att det är lönsamt redan första året. För att inte tala om insatsen för miljön. Ritas den in direkt i projekteringsstadiet blir installationen snyggare, bättre och billigare. Trenden är tydlig! Vi ser att fler och fler skaffar elbilar och dom vill ha solenergi eller göra sin egen el. Nackdelen är tung initial investering och att solenergin finns på dagen och inte på natten, sommaren och inte vinter.

skarmavbild-2016-12-27-kl-14-15-15

Förvaring
Citat av förvaringsdrottningen inredningsarkitekt Paulina Draganja, ”Du kan älska det. Du kan försöka ignorera det. Du kan hata det, Men du kommer alltid att behöva det. Och du kommer aldrig att känna att du har tillräckligt av det.” Vi människor är som hamstrar och sparar i princip allt tills vi måste göra något. Forskning visar att de som har stora förråd och lager också är de som har störst problem. Hur många garderober, byråer, skåp och förrådsytor behöver man för att klara av ett bra boende? För ett bekymmersfritt boende och för ett ”Lyxigt” boende? Vår målsättning är att underlätta för livets alla flöden av saker.

Nedsatt rörelseförmåga
Entréplanet är designad för full tillgänglighet och plats för hiss finns i anslutning till trapp. Badrummet i entréplanet har plats för en kombinerad tvätt och torktumlare eller en tvättpelare.

Vardagsrummet och Kök
Vi har designat och planlagt området för att det stora sociala rummet skall få tillgång till full panoramautsikt över över Örnsköldsviksfjärden. Vi har genom en öppen planlösning skapat ett stort luftigt rum. Med en högre takhöjd om 2,5 eller 2,7 meter invändigt får vi förråd ovan köksskåpen och en fullständig köksvägg.
2110 överskåpshöjd låg + överskåp 350 + liggande sockel mot tak 16 = 2476 mm.(570=2690)

vy-ut-mot-utsikten-inne-ifran-entreplan-gra-soffa-ljusare
skarmavbild-2016-12-27-kl-14-17-21
Våning 2
Idéerna för övervåningen är främst att skapa en svit för föräldrarna och utsikten blir bara bättre!
Ni ligger i soffan med extra bred schäslong och ser på TV – skjutväggarna till sovrummet gör att det känns luftigare och framförallt får ni utsikten mot stan genom sovrummets fönster.
Alternativa planlösningar finns för stora familjer med önskemål om fler sovrum.
skarmavbild-2016-12-27-kl-14-18-17

Jämförelse radhus
Vi försöker att bryta ny mark och om du gör exakt samma sak år efter år har du bara ett års erfarenhet – japanskt ordspråk! Utveckling, teknik och framförallt varma mjuka värden som betyder något för oss som bor, ligger oss varmt om hjärtat.

BO KLOK – Skanska tillsammans med IKEA är Sveriges största aktör när det gäller att bygga prisvärda radhus! Mest Boende för minst pengar! -Är deras slogan!

Vi har valt jämförelseobjekt Sävsångaren, 28 radhus i Linghem, 11 km utanför Linköping. Storlek på projekt 28 mot 30 radhus samt att tomtpriserna inte är dyrare än i vårt projekt. Då kan vi jämföra vad vi får för pengarna mot Sveriges mest projekterade alternativ! De har 26 bostadsområden igång och får stora skalfördelar samt tillgång till Skanska och IKEAs samlade kunskap. https://www.boklok.se

skarmavbild-2016-12-27-kl-14-19-41 Bild från BOKLOK – IKEA & SKANSKA

Rumsbeskrivning Kanalvilla 150 m2 Järvedstrand

Fokus i designen av denna villa är kopplingen till kanalen och vattnet. Vi vill få till väl fungerande framsida med plats för bilar och cyklar samtidigt som krutet ligger på baksidan – husets framsida!

full bredd låg höjd fem kanalvillor version 2

Kallfarstu / Vinterträdgård 18 m2

 • Skrapgaller för snö och grovsmuts.
 • Torkmatta
 • Naturligt ljus
 • Insynsskydd med växter och kanske kombination med folierade fönster. 
 • Mellan-klimatzon
 • Växthusventilation.
 • Öppningsbart mot angränsande rum och låsbart utåt. 

Garage med förråd 46,6 m2

En stor port och generös plats för två bilar. 

Centralen för Bergvärmen med värmepumpen och ackumulatortank 

Förråd efter två väggar samt högförvaring med grund förvaring efter en tredje vägg.

Hall 10 m2

Yteffektiv hall med stora funktioner!

 • Naturligt ljus
 • 4,5 garderober
 • plats för torkskåp om man byter garderob närmast toalett, luft till toalett.
 • Infällda spegelskåp för småprylar, tömma fickorna. badrumsskåp?
 • Plats för byrå för sortering räkningar, reklam och post. vantar mössor mm. laddare i en låda?
 • Avläggningsytor sortering rätt plats.
 • Laddningsplats mobil
 • Personlig låda för flöden av det man bär med sig som lätt samlas på alla tomma ytor.
 • Strömuttag i garderob och bakom byrå, för skotork och möjligt torkskåp.
 • Spegeldörrar skjutdörrar och spegelskåp mitt emot för att spegla kroppsbild fram och bak.
 • Mysbelysning samt funktionsbelysning och städbelysning. Dimmer, fler uttag. 
 • Sittplats.
 • Plats för barnvagn eller rullstolskarmavbild-2016-12-27-kl-14-29-19

 Tvättstuga & Toalett, 3,8×2,4 = 9 m2    

För att få in fler funktioner i ett förhållandevis liten yta!  

 • Dubbla torkskåp 
 • Tvättlina i taket och tvättställning, har förvaringsplats.  
 • FTX Uni3 med kyla infälld lite i vägg, ovan skåp.skarmavbild-2016-12-27-kl-14-32-03
 • Tvättmaskin och torktumlare.
 • Arbetsyta med plats för mangel och strykbräda.
 • utökad storlek för att få plats med alla funktioner. 
 • Fönsterdörr – naturligt ljus, utgång för att hänga kläder på sommaren, samt att ta sig till vattnet och bada, ta in smutsig hund. 
 • 90 hörndusch, toalett och större handfat plats för 80 -120 cm, uttag hårtork, laddare tandborste rakapparat mm.
 • Handdukstork/hängare ovanför toalett och eventuellt innanför dörren till vänster vid handfat.
 • Mysbelysning samt funktionsbelysning och städbelysning. Dimmer, fler uttag vid arbetsbänk. 

skarmavbild-2016-12-27-kl-14-52-24

 Master bathroom 3,05×3,6 = 11 m2

 • 3,05 meter vägg för badrumsinredning och toalett.skarmavbild-2016-12-27-kl-14-54-13
 • Naturligt ljus via takfönster. VELUX eller Solatube.  
 • Bastu och duschlösning torr- & ångbastu samt stor dusch
 • Dubbelhandfat och förvaring.
 • Komfort, Elektrisk golvvärme sommartid
 • (Japansk toalett – rumpetvätt med superblås)
 • Uttag för hårblås, ladda tandborste och rakapparat. 
 • Belysning: Mys, funktion och städ.
 • Handdukstork och bra platser för badlakan samt hänga handdukar.

 Klädkammare 3,6×2 m = 7,2 m2

4 st 100 cm med 60 djup

2 st 100 cm bred med 40 djup

 • funktionsbelysning med närvarocensor. 
 • Spegelvägg innerst.  

Master Bedroom 3,6 x 4,15 = 15 m2

 • Plats för extra bred dubbelsäng, ökar i popularitet. 
 • Plats för stor byrå och kanske även en sittbänk vid sängfoten. 
 • Plats för kontorsbord eller vanligt litet bord för laptop eller sminkning.  
 • laddats för mobil och extra uttag.
 • Förberedelse för TV. 
 • Mysbelysning samt funktionsbelysning och städbelysning. Dimmer,
 • Fler uttag vid säng, lågt sittande och för byrå, arbetsplats & sminkbord.

Allrum 5,8 x 3,15 m = 18,5 m2

Stort och möblerbart rum med naturligt ljus från två håll och en härlig koppling till Kök och vardagsrum genom skjutvägg/glas 1500 (1800). 

 • Går att ha som extra TV rum/ sällskapsrum med 8” biljardbord. 
 • Går utmärkt att dela upp till ett sovrum och ett TV/sällskapsrum
 • Sovrum och TV rum med lekrum som är kopplat till kök/vardagsrum.

skarmavbild-2016-12-27-kl-14-55-13

Öppenspis och Asado-grill

Murad öppenspis med möjlig kamin-insatts och utsidan muras en Argentinsk grill.skarmavbild-2016-12-27-kl-14-58-05

Vardagsrum 59 m2  med kökskarmavbild-2016-12-27-kl-14-58-47

Rummet är stort på nästan 60 m2 men upplevs ännu större eftersom den kopplas till den stora altanen via stora fönsterpartier från golv till tak samt kopplas till Allrum via en glasskjutparti och även till vinterträdgården via skjutpartier. 

Naturligt ljus och rymd är ledmotiven för levnadsutrymmet. Vi har ljus in från fem sidor? Från syd-sydväst mot utsikt mot altan, brygga, kanal och hav. Mot väst-nordväst som blir mot kvällssol, staden. mot nord-nordost som blir via vinterträdgård, över köket. Mot ost-sydost som är en rand av fönster som släpper in ljuset samt solskenet från morgonsolen, tillför energi till alla nyvaknade husägare. Den femte sidan är taket och via en elektriskt styrd öppningsbart takfönster vilket ökar det naturliga ljuset över arbetsytorna i köket. 

Lågenergihus med mycket fönster ger snedfördelning av värmetillskott och nedkylning. Dålig isolering kontra yttervägg, vilket kyler huset när man vill ha värme på vintern. Här jobbar vi med passivhus (hus utan energibehov) klassade fönsterpartier, där både glasrutan och karm håller mycket bra energivärden för att möjliggöra större glaspartier än normalt och ändå erhålla en god och förhållandevis låg energiförbrukning. Lågtemperatur-system som bergvärmepump tillsammans med golvvärme står för uppvärmningen där separata slingor som ligger extra tätt är placerad utefter glaspartierna för att ge värme där den behövs som mest. Marknadens bästa uppvärmningssystem borgar för god driftsekonomi. Fönster släpper dessutom in solsken som blir till värme på sommaren när man inte vill ha värme. Sommartid jobbar vi med tre lösningar för att få ner temperaturen. Det viktigaste är keps för att förhindra att solen kommer in och värmer huset – stora takutsprång åt söder och kvällssol, andra försvaret är öppningsbart takfönster som släpper ut den varma luften som samlas uppe vid taket ( växthuslösning) och sista försvaret är billig frikyla via borrhålet från bergvärmen. Frikyla är egentligen bara en cirkulationspump om 28 w som cirkulerar vattnet ur berghålet upp till en växlare i ventilationen, kostnad ca 1,50 kr/dygn. Viktigast är att vi får bibehålla utsikten när naturen utanför badar i solsken, skär i hjärtat när man ser vackra fönsterpartier förtäckta av jalusier. 

Vi tillåter att morgonsolen kommer in uppe vid taknocken för att ge energi åt morgontrötta samt att huset har större värmebehov eftersom nätter är kallare, det omvända gäller för kvällssolen. Vintertid ligger solen lågt och solenergin kommer in under kepsen. Alla villor beräknas i datorsimuleringar för att erhålla en god energibalans, med hänsyn till läge och solinstrålning. 

Vi tillåter temperatursvängningar inomhus för att spara energi och på grund av att vi måste ;o) Betongplattan är vårt stora element och energilagring/magasin. Men flertalet kalla nätter och dagar gör att magasinet är fullt med energi 27 och grader varmt. Det blir en varm dag med massor av solinstrålning, då kommer huset upplevas för varmt. Men det finns fördelar också och det är vid strömbortfall, ett stort magasin som en betongplatta kan hålla huset beboeligt i 3 dygn i kallaste vinter. Lågtemperatur på uppvärmningssystemet får man via en stor radiatoryta, hela golvet. Detta medför att golvvärmen jobbar på max 27 grader, jämfört mot vanliga element på 60 grader. Bergvärme-system är bäst på att värma till låg temperatur och sämre att värma till höga temperaturer. Tänk er att berget håller 9 grader och att den värmer till 27 grader, en temperaturskillnad om18 grader – funkar utmärkt. Men att värma till 60 grader är 51 grader i temperaturskillnad och då går verkningsgraden ner betydligt för värme systemet och vi sparar inte lika mycket elektricitet. 

skarmavbild-2016-12-27-kl-15-00-17

Informationsbrev som skickades ut julen 2016!

Järvedstrand Utskick Julen 2016_20